29-07-08

De knie van Tim

Gisteren moest ik nog eens terug op controle bij de specialist. Hier volgt dan ook een kort overzicht van wat hij te zeggen had.

Er zat een scheur in de voorhoornflap van mijn meniscus. Blijkbaar heb ik een speciale meniscus die uit 2 lagen bestaat in plaats van 1. Die scheur hebben ze kunnen herstellen en hij heeft die 2 lagen aan elkaar verbonden zodat het 1 geheel is zoals bij een normale meniscus. Dit kan ooit terug komen maar dan gaat dat over binnen 15 jaar ofzo. Wat ook opviel was dat er doorbloeding was op die plaats, normaal komt dat daar niet voor, maar dat wil zeggen dat mijn lichaam het zelf probeerde te herstellen. Dat wijst er ook op dat die scheur daar al lang zat. En wsl had ik dan ook vooral daarvan last tijdens het lopen, en minder van het kraakbeenletsel.

Het kraakbeenletsel was niet zo erg, hij sprak van 2e graad. Het kraakbeen was dus wat ziek daar. Hij heeft daar met de shaver ofzo opgezeten en dat zou nu in orde moeten zijn.

Hij was ook zeer tevreden over de mobiliteit en flexibiliteit van de knie. Er is momenteel eigenlijk nog 1 factor die niet in orde is en dat zijn mijn spieren boven de knie. Afhankelijk van persoon tot persoon verdwijnen spieren na een operatie rond de plek van de operatie zeer snel. Meestal is dit volgens zijn ervaring veel opvallender bij sporters. Bij mij was dit ook zeer sterk het geval. Het is echter zeer belangrijk dat hier hard aan wordt gewerkt met de kiné en door te fietsen en aquajoggen omdat die spieren de knie moeten in de lucht houden. Voorlopig kunnen ze dat nog niet goed genoeg waardoor de knie rust op het kraakbeen en dus het kraakbeen kan beschadigen. De pijn die ik soms heb komt dan ook daarvan.

Binnen ongeveer 2 weken zou ik voor het eerst eens heel kort mogen proberen te lopen indien ik zelf het gevoel heb daar klaar voor te zijn en als ik dan geen last heb mag ik het voorzichtig opdrijven.

Een andere vraag die ik hem stelde ging omtrent mijn andere knie. Daar hebben ze vroeger een stuk kraakbeen moeten uithalen omdat het los zat. Ik had immers gehoord dat dat niet vanzelf terug kan groeien. Dat klopte zei hij, en ook daarvan is de kans groot dat ik daar ooit weer last van krijg. Maar ondertussen is er al een techniek waardoor ze cellen daar inplanten om het kraakbeen terug te laten groeien. Dit is echter nog niet op punt gesteld. Zo kunnen ze die cellen niet ter plaatse houden waardoor je bijna 1 jaar niet mag steunen op die knie. Dit is gelukkig helemaal niet nodig voor mij, zeker omdat ik er geen last van heb moet ik daar niet aan denken. HIj zegt immers ook dat binnen enkele jaren ze er normaal al zullen in geslaagd zijn dat wel ter plaatse te houden, waardoor de revalidatie achter de operatie maar 6 weken in plaats van 1 jaar zou duren. En de kans is groot dat een operatie om het kraakbeen te laten hergroeien nog heel lang niet nodig is, waardoor het in 6 weken zou kunnen opgelost worden.

Voorlopig moest ik mij daar allemaal niet veel zorgen om maken zegt hij, mijn knie is goed geschikt om competitiesport mee uit te voeren.

Tim

10:56 Gepost door Team Van Paemel in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Tim,

Veel beterschap en dat we weer snel met elkaar mogen trainen! Het heeft lang genoeg geduurd!

Grtz

Gepost door: koen | 29-07-08

De commentaren zijn gesloten.