17-06-08

Eerbetoon aan Tom Compernolle + 16/06/2008

Tom, TC SWOOSH, Compie,

Ik kan het nog steeds niet geloven dat je er niet meer bent, je was niet alleen een voorbeeld voor mij, je was ook één van mijn beste vrienden. Ik had telkens veel aan je goede raad en je steun na een mindere training of wedstrijd, ik kon bij jou altijd terecht. Al die mooie momenten die we samen beleefden sinds de stage in Sankt-Moritz in 2003 waar we elkaar leerden kennen. Na de stage viel je geblesseerd uit, op een dag in augustus ging je eens samen met Stiepi en mij naar het Klein strand in Jabbeke en daar leerde je Kimberly kennen, je vroeg meteen wie dat mooie meisje was, je was er meteen weg van. Twee maanden later was het al koekenbak tussen jullie, oktober van dit jaar zouden jullie 5 jaar samen zijn.

In 2004 was ik trots dat ik bij je in de trainingsgroep mocht komen, je werd in dat jaar meteen Belgisch crosskampioen, iets wat op je enorme palmares nog ontbrak. In 2004 gingen we op stage naar Monte Gordo in Portugal, naast de zware trainingsarbeid maakten we ook nog veel plezier.

Enkele maanden later trok je opnieuw naar Sankt-Moritz, jouw tweede thuis. Enkele dagen na je stage was het jouw wedstrijd de Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder, daar stond je er ieder jaar op de 5000m, je favoriete afstand. De Olympische limiet was je doel en je liep er de wedstrijd van je leven, 13'14", de 3de Belgische chrono aller tijden zoals je altijd zei!De tranen kwamen bij mij toen in de ogen van geluk net als van al je supporters. In een korte periode besloot ik samen met Havi en Fré om je te komen aanmoedigen op je eerste Olympische Spelen in Athene, het waren schitterende dagen daar, ik koester dit moment nog steeds. Bij je thuiskomst in Zaventem stonden we je op te wachten met een bus vol supporters, het was feest, op de bus toonde je de foto's van in Athene, je was trots dat je er bij was net als wij die trots waren op onze Olympische atleet. Je huldiging in het stadhuis van Beernem en even later volgde nog een huldiging waar we allemaal een T-shirt kregen met daarop TC SWOOSH OLYMPIC ATHLETE!Ik denk dat je in dat jaar alle lege plaatsen in je loopcarrière hebt opgevuld.

In 2005 kende je wat pech en je werd daar meteen op afgerekend, je verloor je profcontract bij Atletiek Vlaanderen, een schande was het, maar je liet het niet aan je hart komen en je bewees meermaals dat ze ongelijk hadden en dit ondanks je moeielijke werksituatie. Je moest 's morgens rond 4u op en 's avonds om 16u was je terug thuis en dan trok je nog eens de loopschoenen aan. In 2006 liep je de limiet voor het EK in Gôteborg op de 5000m, opnieuw op jouw Nacht van de Atletiek, je klokte 13'31" dacht ik. We hadden de weken ervoor weer een schitterende stage gehad, het was mijn laatste stage in Sankt-Moritz met jou, want in 2007 en 2008 koos ik voor de paasstage in Monte Gordo. In 2008, enkele maanden terug dus, was je er ook weer bij. Doordat je met nieuwjaar zei dat je mee zou gaan heb ik mij ook snel ingeschreven voor de stage en ik heb er geen spijt van gehad, want het werd een super toffe stage. We vertrokken hier al goed rond 3u30 richting Zaventem, vanaf Gent in de sneeuwvlagen, we waren content dat we er nog op tijd waren. Ik deelde voor het eerst de kamer met jou en het was echt super. We trainden samen, we maakten leute, we genoten van de zon, ... . Ik bekeek daarnet nog eens alle foto's van de stage ... het is moeilijk om te beseffen dat we niet meer samen op stage kunnen, niet meer samen gaan kunnen trainen, elkaar niet meer horen via de telefoon, elkaar niet meer kunnen steunen.

Je was zo blij dat je het leger in mocht, na je zware opleiding mocht je naar de kazerne van Lombardsijde, je werd in je eerste maanden bij het leger meteen ook Belgisch crosskampioen bij de militairen. Je genoot van je job dat zag je ... je was fier je legeroutfit te dragen. De tranen komen telkens in mijn ogen als ik denk aan al die momenten ... Onze laatste training samen, op donderdag 5 juni, we hadden om 18u afgesproken aan de piste in Torhout, je zou een half uurtje mee opwarmen met mij, dat deed je wel vaker, ondanks het feit dat we sinds oktober 2006 niet meer in dezelfde trainingsgroep zaten spraken we nog vaak af om samen kilometers te malen en bij te praten, ook naast het lopen zagen we elkaar veel, we begrepen elkaar goed. Ik zie je die 5de juni nog zitten op de BMX van Mats. Twee dagen later liep ik in Kessel-Lo, je belde al vroeg om te weten hoe ik had gelopen op mijn 1500m, maar ik moest nog starten, ik belde je later op de avond nog op, het was de laatste keer dat ik je stem hoorde. Je keek al uit naar je hoogtestage in Sankt-Moritz, het laatste weekend van juni zou je vertrekken voor 3 weken met je boezemvriend Havi, je wou nog eens alles op alles zetten op te schitteren in Heusden-Zolder, onder de 13'30" wou je lopen zei je me nog, je wou terug A-atleet worden.

We lieten elkaar afgelopen week nog weten wat we gelopen hadden, jij afgelopen zaterdag in Leiden en ik vorig woensdag in Wageningen. Ik ging je vandaag of morgen nog eens bellen ... Vrijdag zouden we elkaar terug zien tijdens de Nacht van West-Vlaanderen in Torhout, je zou er net als ik de 10km lopen en nadien zouden we zoals de vorige edities iets gaan drinken, want die avond is het feest in Torhout, dit jaar zal het pijn doen dat je er niet bent, maar ik beloof dat we voor jou gaan lopen en niet alleen vrijdag, maar bij elke wedstrijd, training, stage, momenten naast de atletiek zal ik je in mijn hart dragen en ik denk dat velen dit zullen doen!Elke wedstrijd zal ik ook voor jou lopen en ik hoop dat je van daarboven me zal blijven steunen en zal blijven supporteren ... Je was een super kerel, niet alleen als atleet, maar ook als mens, je zal me voor altijd bij blijven makker ... We gaan je enorm missen ...

Je makker Stijn

In naam van alle atleten van Team Van Paemel alsook in naam van de Molenlopers van Bekegem wil ik ons oprecht medeleven betuigen aan de familie van Tom!

http://www.youtube.com/watch?v=uIul6OyvFII (filmpje van Tom zijn halve finale op het EK 5000m in Göteborg in 2006)

http://www.youtube.com/watch?v=TPaaO4zPzr8 (filmpje van Tom zijn finale op het EK 5000m in Göteborg in 2006)

http://www.youtube.com/watch?v=dZe1u1xnGrw (De Olympische hymn voor jou Tom, want je blijft Olympiër voor eeuwig)

47

bende

01:12 Gepost door Team Van Paemel in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Eerbetoon Stijn, ik heb je tekst al driemaal gelezen. Het is een schitterend eerbetoon. Niet aan een vedette, maar wel aan een bescheiden maar onvolprezen topsporter. Sterkte!

Gepost door: Harmsie | 17-06-08

Mooie woorden, maar ik denk dat niemand met woorden kan uitdrukken welke geslagenheid er heerst wanneer we dit overlijden te horen kregen. Het ga je goed Tom!

Gepost door: Wouter | 17-06-08

mooi omgezet in woorden Stijn,

Er zijn geen woorden voor dit tragisch ongeval en het verdiet die we zullen hebben voor Tom. ik ken hem nog niet zolang maar het doet zo'n pijn en we zullen hem missen! De tekst is prachtig!
We zullen hem nooit vergeten dat weet ik zeker

Gepost door: Lies | 17-06-08

heel mooie, ontroerende tekst!
Veel sterkte..

Gepost door: Leen | 18-06-08

mooi eerbetoon Stijn, mooi eerbetoon aan een super atleet en een goed mens. Zolang er mensen als jij zijn die Tom in hun hart meedragen zal hij nooit vergeten worden. Veel sterkte ook voor morgenavond !

Gepost door: wim | 19-06-08

De commentaren zijn gesloten.